Proiect cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare

ANUNȚURI

Anunţ public privind depunerea solicitării deemitere a Avizului de mediu Anunț nr. 2

16.11.2023

Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea, cu domiciliul în județ Constanța, localitatea Agigea, Str. Nicolae Titulescu nr. 163, anunță publicul interesatasupra depunerii versiunii revizuite a Planului de management al sitului Natura 2000ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes naționalDunele Marine de la Agigea – cod 2,36, amplasat în județ Constanța, localitatea Agigea,str. Nicolae Titulescu nr. 163, Dunele Marine de la Agigea, și declanșarea etapei de încadrare.
Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Constanța: municipiul Constanta, str. Unirii nr. 23 şi la sediul Stațiunii BiologiceMarine „Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea cu domiciliul în județ Constanța, localitatea Agigea,str. Nicolae Titulescu nr. 163, în zilele de luni-vineri, între orele 09.00 – 13.00.
Observaţiile publicului se primesc, zilnic, la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Constanța.

Avizul de Mediu este solicitat în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a arieinaturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2021.

Proiectul își propune implementarea măsurilor deconservare activă identificate în cadrul elaborării Planului de Management al ariei naturale protejate Dunele Marine de la Agigea. Statutul ariei naturale protejate depinde în foarte maremăsură de punerea imediată în aplicare a măsurilor de conservare întrucât acest sit a fostafectat în decursul timpului de mai multe lucrări de infrastructură (construirea Portului Constanța, sistemul de apărare din al II-lea Război Mondial). De asemenea, având în vederelocația sa centrală, în rândul stațiunilor turistice de la Marea Neagră, proiectul își propune și elaborarea unei strategii de educare a publicului larg, care să se concretizeze într-un punct deinformare cu privire la structura, funcționarea și importanța ecosistemelor litorale de la Marea Neagră. Acest proiect este derulat de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate împreunăcu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Peste 500 de participanți la Dunele Marine de la Agigea în cadrul programului Săptămâna Verde

28.10.2023

Anul acesta Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și-a deschis porțile pentru a doua oară pentru a organiza LECȚII ÎN NATURĂ în cadrul programului național SĂPTĂMÂNA VERDE. Elevii și profesori iau participat în număr foarte mare la lecții și ateliere pentru copii ce s-au desfășurat în natură.
În cadrul programului Săptămâna Verde, desfășurat în perioada 20 – 27 octombrie biologii șicercetătorii Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea au oferit informațiidespre câteva subiecte inedite:
✓ de ce e important să știi cât și unde călătoresc păsările;
✓ camuflajul perfect la insecte;
✓ de ce să nu îți fie teamă de șerpi;
✓ cum să privești de aproape o insectă.
Anul acesta am avut un număr foarte mare de participanți în cadrul programului Săptămâna Verde ce s-a derulat la Dunele Marine de la Agigea pe durata a 8 de zile. Participanții au vizitat aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea, singura rezervație de dune marine dinRomânia care conservă o frântură din litoralul românesc natural, de acum 100 de ani. Pe durata activităților au participat la jocuri în natură învățând specii de plante și animale. De asemenea, au participat la prezentari
in situ pentru a vedea cum s-au adaptat viețuitoarele la habitatelede nisipuri.
De asemenea, Observatorul Ornitologic Agigea a fost deschis pentru publicul larg, astfel că elevii au vazut păsări ce au fost capturate pentru studierea migrației lor, precum și modul încare se face inelarea acestora, participând astfel la procesul de inelare. Astfel au vazut pasărilede aproape pentru a înțelege mai multe despre lumea acestora.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2021.

NATURĂ și EDUCAȚIE (ediția de toamnă), la Agigea a adunat peste 300 de participanți

08.10.2023

NATURĂ ȘI EDUCAȚIE în ediția de toamnă la Agigea, eveniment în care am vorbit despre natură și am învățat cum să o ajutăm, mai ales în sezonul de toamnă/iarnă, a adunat peste 300 de participanți, adulți și copii.
Atelierul de hrănitori pentru păsări, unde participanții și-au adus materiale reciclabile pentru ale putea construii au avut mare priză la public, copii fiind extrem de încântați de noile lorcontribuții pentru natură. Biologii și voluntarii Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”din Agigea i-au așteptat pe participanți cu povești și legende despre păsări și insecte, informații utile si idei folositoare pentru a face mai ușoară viața acestor ființe minunate, înperioada sezonului rece.
Voluntarii noștri au ghidad grupuri de participanți în tururi pe aleea tematică, unde au pututobserva păsările și alte animale din rezervație, dar și pentru a înțelege cum se pregăteștenatura pentru perioada de toamnă – iarnă. Pe toată durata evenimentului, au fost organizate standuri educative, unde participanții au aflat informații noi, inedite, despre sum se adaptează păsările, insectele și herpetofauna în sezonul de toamnă/iarnă.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active deconservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a arieinaturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin ProgramulOperațional Infrastructură Mare 2014 – 2021.

Săptămâna Verde din nou la Dunele Marine de la Agigea

01.10.2023

Anul acesta Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași își deschide pentru a doua oară porțile pentru a organiza LECȚII ÎN NATURĂ în cadrul programului național SĂPTĂMÂNA VERDE. Elevii și profesorii sunt invitați să participe la lecții și ateliere pentru copii ce se vor desfășura în natură.
În cadrul programului Săptămâna Verde biologii și cercetătorii Stațiunii Biologice Marine „Prof.Dr. Ioan Borcea” din Agigea vor oferi informații despre câteva subiecte inedite:
✓ de ce e important să știi cât și unde călătoresc păsările;
✓ camuflajul perfect la insecte;
✓ de ce să nu îți fie teamă de șerpi;
✓ cum să privești de aproape o insectă.
Participanții vor vizita aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea, singura rezervație dedune marine din România care conservă o frântură din litoralul românesc natural, de acum 100 de ani. În această rezervație pot fi observate dune de nisip, plante, dar și alte viețuitoare ce folosesc această oază de verdeață pentru a locui, pentru a se hrăni sau doar să se odihneasca.
De asemenea, vom deschide Observatorul Ornitologic Agigea pentru publicul larg, astfel că elevii pot să vadă păsări ce sunt capturate pentru studierea migrației lor și inelarea acestora, participând astfel la procesul de inelare. Astfel pot să vadă păsările de aproape și să înțeleagă mai multe despre lumea acestora. Evenimentul va fi organizat în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2021.

NATURĂ și EDUCAȚIE (ediția de toamnă), la Agigea

27.09.2023

Sâmbătă, 7 octombrie 2023, începând cu ora 13.00, vă dăm întâlnire la Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea, la o după-amiază în natură, în carevorbim despre natură și învățăm cum o putem ajuta, mai ales în sezonul de toamnă/iarnă.
Începem după-amiaza împreună de la ora 13.00, cu un atelier de hrănitori pentru păsări, undevă așteptăm cu materiale reciclabile, dar și cu povești și legende despre păsări și insecte,informații utile si idei folositoare pentru a face mai ușoară viața pentru păsări (și nu numai) însezonul rece.
De la ora 16.00, voluntarii noștri vă vor ghida în tururi pe aleea tematică, unde vom puteaobserva păsările și alte animale din rezervație, dar veți putea vedea și cum se pregăteștenatura pentru perioada de toamnă – iarnă. Pe toată durata evenimentului, puteți vizita standurile educative, unde veți afla informații despre păsări, insecte și herpetofaună în sezonul de toamnă/iarnă.
Atelierele de reciclare creativă din materiale găsite în curtea Stațiunii de Cercetare vor completa evenimentul dedicat naturii la început de sezon rece.
Evenimentul va fi organizat în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active de conservarepe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturaleprotejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2021.

Noaptea Privighetorilor a fost organizată înpremieră la Agigea

04.06.2023

Noaptea Privighetorilor, eveniment aflat la prima ediție la Agigea, județul Constanța a fostorganizat în parteneriat cu Stațiunea Biologică Marină „Prof. Ioan Borcea” Agigea, a Universității „Alexandru Ion Cuza” din Iași. Acesta duel dintre oameni și păsări s-a desfășurat la București, Cluj și Agigea, dar la date diferite.
Noaptea Privighetorilor 2023 a debutat, la ora 17:00, cu o seară lirică în interpretarea: Răzvan Săraru (tenor), Silvia Simionescu (soprană), Marius Eftimie (bariton), acompaniați de Andrada Ștefan (pian). Lucrări de: G. Puccini, W. A. Mozart, M. Ravel, T. Brediceanu, Gh. Dima, J.Offenbach, F. Lopez, G. Stephanescu, E. de Curtis. Tot de la ora 17:00, participanții s-au bucuratde expoziția fotografică ce a avut în prim-plan Rezervația de Dune Marine de la Agigea și deatelierele educative pentru copii. După ora 18:00, au fost organizate tururi ghidate pe traseeletematice ale stațiunii, în căutarea privighetorilor.
La acest eveniment au participat peste 200 de persoane, adulți și copii, deopotrivă, alăturându-se acțiunilor derulate pentru cunoașterea și protejarea naturii. Având în vedere interesul și încântarea participanților, ne propunem să continuăm organizarea acestui eveniment și în anii ce urmează.
„Noaptea Privighetorilor este acel eveniment care generează emoții puternice și de durată. Fiecă mijlocește primul contact cu păsările sau o reîntâlnire așteptată, Noaptea Privighetorilor aduce pe fețele oamenilor uimire, încântare și entuziasm. Tot ce trebuie pentru ca magia să seîntâmple este o seară frumoasă de iunie și un spațiu verde generos și primitor sau intim. Dacă auzim și cântecul privighetorilor, cum adesea se întâmplă, avem cu adevărat o experiență extraordinară. Ineditul acestui eveniment constă în îmbinarea tururilor ghidate ornitologice, cuconcerte de muzică clasică, susținute de artiști în mijlocul naturii. E vorba, în general, de naturaurbană, cea găzduită de parcuri etnografice sau grădini botanice. Aceste spații verzi generoasese aseamănă întrucâtva ariilor naturale, fiind o oază de liniște pentru noi și un refugiu bine venit pentru viețuitoarele din orașele noastre. Ne place să ne gândim la Noaptea Privighetorilor ca laun duet, al păsărilor, a căror triluri ne încântă în timpul plimbărilor, cu muzicienii, în a căror muzică recunoaștem notele cântate nu cu mult timp în urmă de artiștii cu aripi și sirinx, nu cuarcuș. Chiar dacă fiecare își cântă propria partitură, rezultatul este armonios. Și această armonie am vrea să definească relația noastră cu natura”, a spus coordonatorul proiectului Noaptea Privighetorilor, Teodora Domșa.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active deconservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a arieinaturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2021.

Peste 2000 de participanți la Dunele Marine de la Agigea în cadrul programului Săptămâna Verde

30.05.2023

Anul acesta Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și-a deschis porțile pentru a organiza LECȚII ÎN NATURĂ încadrul programului național SĂPTĂMÂNA VERDE. Elevii și profesorii au participat în număr foarte mare la lecții și ateliere pentru copii ce s-au desfășurat în natură.
În cadrul programului Săptămâna Verde, ce s-a derulat în perioada ferbuarie – mai 2023, biologii și cercetătorii Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea au oferit informații despre câteva subiecte inedite:
✓ de ce e important să știi cât și unde călătoresc păsările;
✓ camuflajul perfect la insecte;
✓ de ce să nu îți fie teamă de șerpi;
✓ cum să privești de aproape o insectă.
Anul acesta am avut un număr foarte mare de participanți în cadrul programului Săptămâna Verde ce s-a derulat la Dunele Marine de la Agigea pe durata a 29 de zile. Participanții au vizitat aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea, singura rezervație de dune marine dinRomânia care conservă o frântură din litoralul românesc natural, de acum 100 de ani. Pe durata activităților au participat la jocuri în natură învățând specii de plante și animale. De asemenea, au participat la prezentari
in situ pentru a vedea cum s-au adaptat viețuitoarele la habitatelede nisipuri.
De asemenea, Observatorul Ornitologic Agigea a fost deschis pentru publicul larg, astfel că elevii au vazut păsări ce au fost capturate pentru studierea migrației lor, precum și modul încare se face inelarea acestora, participând astfel la procesul de inelare. Astfel au vazut pasărilede aproape pentru a înțelege mai multe despre lumea acestora.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active deconservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin ProgramulOperațional Infrastructură Mare 2014 – 2021.

Noaptea Privighetorilor, în premieră, și la Agigea

26.05.2023

Societatea Ornitologică Română (SOR) vă dă întâlnire pe data de 3 iunie, la prima ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor la Agigea, județul Constanța. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Stațiunea Biologică Marină „Prof. Ioan Borcea” Agigea, a Universității „Alexandru Ion Cuza” din Iași. Cel mai relaxant duel dintre oameni și păsări se desfășoară laBucurești, Cluj și Agigea, dar la date diferite. Concertele de muzică păsărească și clasică au locla Cluj și Agigea pe 3 iunie și 11 iunie la București.
Noaptea Privighetorilor 2023 va debuta, la ora 17:00, cu o seară lirică în interpretarea: Răzvan Săraru (tenor), Silvia Simionescu (soprană), Marius Eftimie (bariton), acompaniați de Andrada Ștefan (pian). Lucrări de: G. Puccini, W. A. Mozart, M. Ravel, T. Brediceanu, Gh. Dima, J.Offenbach, F. Lopez, G. Stephanescu, E. de Curtis. Tot de la ora 17:00, ne putem bucura de expoziția fotografică despre Rezervația de Dune Marine de la Agigea și de atelierele educative pentru copii. După ora 18:00, vom pleca în tururi ghidate pe traseele tematice ale stațiunii, încăutarea privighetorilor.
„Noaptea Privighetorilor este acel eveniment care generează emoții puternice și de durată. Fiecă mijlocește primul contact cu păsările sau o reîntâlnire așteptată, Noaptea Privighetorilor aduce pe fețele oamenilor uimire, încântare și entuziasm. Tot ce trebuie pentru ca magia să seîntâmple este o seară frumoasă de iunie și un spațiu verde generos și primitor sau intim. Dacăauzim și cântecul privighetorilor, cum adesea se întâmplă, avem cu adevărat o experiență extraordinară. Ineditul acestui eveniment constă în îmbinarea tururilor ghidate ornitologice, cuconcerte de muzică clasică, susținute de artiști în mijlocul naturii. E vorba, în general, de natura urbană, cea găzduită de parcuri etnografice sau grădini botanice. Aceste spații verzi generoasese aseamănă întrucâtva ariilor naturale, fiind o oază de liniște pentru noi și un refugiu binevenit pentru viețuitoarele din orașele noastre. Ne place să ne gândim la Noaptea Privighetorilor ca laun duet, al păsărilor, a căror triluri ne încântă în timpul plimbărilor, cu muzicienii, în a căror muzică recunoaștem notele cântate nu cu mult timp în urmă de artiștii cu aripi și sirinx, nu cuarcuș. Chiar dacă fiecare își cântă propria partitură, rezultatul este armonios. Și aceastăarmonie am vrea să definească relația noastră cu natura”, a spus coordonatorul proiectului Noaptea Privighetorilor, Teodora Domșa.
Programul complet al ediției 2023
Agigea, 3 iunie 2023, Stațiunea Biologică Marină „Prof. dr. Ioan Borcea”, județul Constanța
– 17:00 – Seară lirică în interpretarea: Răzvan Săraru (tenor), Silvia Simionescu (soprană), Marius Eftimie (bariton), acompaniați de Andrada Ștefan (pian). Lucrări de: G. Puccini, W. A.Mozart, M. Ravel, T. Brediceanu, Gh. Dima, J. Offenbach, F. Lopez, G. Stephanescu, E. de Curtis.
– 17:00 – ateliere educative, expoziție de fotografie: Rezervația Dunele Marine de la Agigea – oinsulă a biodiversității.
– 18:00 – tururi ghidate pe traseele tematice ale stațiunii, în căutarea privighetorilor
„De-a lungul ultimilor zece ani, am încântat mii de iubitori de natură și muzică din Cluj, București, Iași și Sibiu cu inedita combinație a turelor ghidate și a concertului de muzică în aerliber. Dar am încercat și să vorbim serios despre importanța naturii. Vom povesti participanților despre păsările din orașe, rolul și locul lor în viața noastră și în natură. Vom da sfaturi despre cum putem avea balcoane, grădini și orașe prietenoase cu natura, un lucru extrem de important pentru bunăstarea noastră”, a mai precizat Teodora Domșa.
Tururile ornitologice, atelierele și concertul sunt gratuite.

Despre Societatea Ornitologică Română
Societatea Ornitologică Română (SOR) este una dintre cele mai active organizațiiindependente de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru aproteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 30 de ani. Misiunea noastră estesă ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturaleminunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îiinspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cuajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

Două noi specii de insecte au fost identificatepentru prima dată în România în rezervația DuneleMarine de la Agigea

09.05.2023

Cercetătorii din cadrul Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), în colaborare cu 2 specialiști din Slovacia șiCehia, au publicat de curând o lucrare în care semnalează pentru prima dată în Româniaprezența a 2 specii de musculițe ce nu depășesc 3 mm în lungime. În engleză sunt cunoscute publicului larg sub denumirea de „moth flies”, care s-ar traduce ca „muște-molii”, ducându-necu gândul la aspectul lor asemănător unor fluturi de noapte.
Fiind insecte puțin studiate în România, cele 2 specii încă nu au nume popular, dar poartă unnume științific, valabil în toate țările de pe Glob: Clogmia albipunctata și Atrichobrunettia graeca.
Clogmia albipunctata este o specie invazivă în Europa și implicit în România. Este de asemeneași sinantropă (adică trăiește în preajma așezărilor omenești). La momentul actual, probabilmajoritatea locuințelor din România au sau au avut în trecut această specie în casă, fiind localizată de obicei în încăperile cu un grad mai mare de umezeală, cum ar fi băile. Cum studiulacestor mici insecte necesită experiență și examinarea în detaliu la microscop a specimenelor, au fost studiate puțin la noi în țară. Astfel se explică de ce abia acum specia este oficial semnalată din România, într-o lucrare științifică, ea fiind probabil prezentă la noi de cel puțincâțiva ani de zile.
Atrichobrunettia graeca este o specie rară, a cărei biologie este încă necunoscută cercetătorilor. După cum îi spune și numele științific, a fost descoperită pentru știință pentruprima data din Grecia, relativ recent, în anul 1993. La momentul actual este cunoscută din Grecia, Albania, Cehia, Marea Britanie, Irlanda, și mai recent, din România, din aria naturalprotejată Dunele Marine de la Agigea.
Larvele acestor musculițe sunt elemente importante în lanțul trofic, fiind descompunători aimateriei organice în natură, în special în zonele cu umezeală. De asemenea, atât larvele cât șiadulții reprezintă sursă de hrană pentru alte viețuitoare.
Această descoperire sugerează încă o dată necesitatea existenței și păstrării intacte a zonelorprotejate din România, acestea adăpostind cu siguranță multe specii de nevertebrate ceașteaptă să fie descoperite, reprezentând printre ultimele refugii din Europa ale acestora.Studiile au demonstrat că sănătatea și stabilitatea unui habitat sunt cu atât mai mari cu câtnumărul de specii din habitatul respectiv este mai mare și mai divers. Astfel, este imperiosnecesar să cunoaștem cât mai bine speciile cu care împărțim planeta (mai ales când vinevorba de nevertebrate, care reprezintă elemente-cheie în funcționalitatea ecosistemelor) și relațiile dintre acestea.
Lucrarea științifică poate fi accesată la următorul link:
https://nmnhs.com/historia-naturalis-bulgarica/pdfs/000515000452023.pdf

Ziua Internațională a Păsărilor, sărbătorită în Rezervația Dunele Marine de la Agigea

21.03.2023

Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea a Universității „AlexandruIoan Cuza” din Iași organizează sâmbătă, 1 aprilie 2023, o serie de activități pentru a sărbători Ziua Internațională a Păsărilor.
Începând cu ora 9.00, iubitorii de păsări vor putea lua parte la tururile ornitologice organizate încadrul Stațiunii de Cercetare, alături de ghizi ornitologi, precum și la demonstrații de inelare apăsărilor sălbatice, organizate de Agigea Bird Observatory, stația de inelare din cadrul Stațiuniide Cercetare. Pentru cei mici (și mari) vor fi organizate ateliere de creație, concepute specialpentru această zi.
Toate activitățile vor avea loc în cadrul Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”, Agigea,din str. Nicolae Titulescu, nr 163, loc. Stațiunea Zoologică Marină, comuna Agigea, iar intrareaeste liberă.
Ziua Internațională a Păsărilor este celebrată în fiecare an în 1 aprilie. Această zi este anual marcată în cadrul programului UNESCO Omul și Biosfera. Ziua de 1 aprilie nu a fost aleasă întâmplător. Aceasta marchează semnarea Convenției Internaționale pentru Protecția Păsărilorla 1 aprilie 1906, unul din primele documente internaționale pentru conservarea naturii.
Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea a Universității „AlexandruIoan Cuza” din Iași a fost înființată în 1926 pentru studierea ecosistemelor marine. În prezent,Stațiunea de Cercetare abordează teme de studiu din domeniul Biologiei, atât acvatice cât și terestre, dezvoltând proiecte în domeniul ornitologiei, entomologiei, ecotoxicologiei, botanicii,biologiei marine și conservării ecosistemelor naturale.
Evenimentul va fi organizat în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active de conservarepe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul OperaționalInfrastructură Mare 2014 – 2021. Proiectul își propune implementarea măsurilor de conservare activă identificate în cadrul elaborării Planului de Management al ariei naturale protejate Dunele Marine de la Agigea. Statutul ariei naturale protejate depinde în foarte mare măsură de punerea imediată în aplicare a măsurilor de conservare întrucât acest sit a fost afectat în decursul timpului de mai multe lucrări de infrastructură (construirea Portului Constanța, sistemul deapărare din al II-lea Război Mondial). De asemenea, având în vedere locația sa centrală, în rândul stațiunilor turistice de la Marea Neagră, proiectul își propune și elaborarea unei strategii de educare a publicului larg, care să se concretizeze într-un punct de informare cu privire la structura, funcționarea și importanța ecosistemelor litorale de la Marea Neagră. Acest proiecteste derulat de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate împreună cu Universitatea„Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Săptămâna Verde la Dunele Marine de la Agigea

15.02.2023

Anul acesta Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași își deschide porțile pentru a organiza LECȚII ÎN NATURĂ încadrul programului național SĂPTĂMÂNA VERDE. Elevii și profesorii sunt invitați săparticipe la lecții și ateliere pentru copii ce se vor desfășura în natură.
În cadrul programului Săptămâna Verde biologii și cercetătorii Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea vor oferi informații despre câteva subiecte inedite:
✓ de ce e important să știi cât și unde călătoresc păsările;
✓ camuflajul perfect la insecte;
✓ de ce să nu îți fie teamă de șerpi;
✓ cum să privești de aproape o insectă.
Participanții vor vizita aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea, singura rezervație dedune marine din România care conservă o frântură din litoralul românesc natural, de acum 100de ani. În această rezervație pot fi observate dune de nisip, plante, dar și alte viețuitoare ce folosesc această oază de verdeață pentru a locui, pentru a se hrani sau doar să se odihneasca.
De asemenea, vom deschide Observatorul Ornitologic Agigea pentru publicul larg, astfel că elevii pot să vadă păsări ce sunt capturate pentru studierea migrației lor și inelarea acestora, participând astfel la procesul de inelare. Astfel pot să vadă pasările de aproape și să înțeleagă mai multe despre lumea acestora.
Evenimentul va fi organizat în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2021.

Încă o nouă specie de insectă pentru România, descoperită în rezervația Dunele Marine de la Agigea

06.02.2023

Specialiștii din cadrul Rezervației „Dunele Marine de la Agigea” au identificat o a două specie de insecte nouă pentru România. Aceasta face parte tot din ordinul Coleoptera (insecte cunoscute popular sub numele de gândaci, fără a se confunda cu gândacii de bucătărie, carefac parte dintr-un ordin separat – Blattodea).
Rezervația de Dune Marine de la Agigea se dovedește a fi o adevărată oază de biodiversitate șiun loc foarte bun de căutat specii noi pentru România, cel puțin din punctul de vedere alentomologilor (specialiștii care se ocupă de studiul insectelor)!
O nouă specie de gândac a fost identificată pentru prima oară pe teritoriul țării noastre, încadrul Rezervației de Dune Marine de la Agigea, în toamna anului 2021. Cu toate că de atunci șipână acum au fost efectuate numeroase căutări pentru a identifica mai multe exemplare ale speciei, căutările nu au avut succes, deocamdată. Acest fapt se datorează modului de viață ascuns și aproape în totalitate necunoscut al acestei specii de insectă, biologia acesteia reprezentând o necunoscută pentru entomologii din întreaga lume.
Procas picipes steveni este numele științific al acestei specii de gândac. Din păcate nu putemsă va prezentăm și un nume popular, românesc, pentru că încă nu are așa ceva. Nu depășește 2cm lungime și este de culoare cenușie, cu numeroși perișori albi pe corp și pe picioare. Face parte din familia gărgărițelor (Fam. Curculionidae, în termeni științifici), un grup de insecte cunumeroase specii distribuite peste tot în lume. Caracteristic acestei familii de gândaci estetrompa lungă, care la unele specii depășește cu mult lungimea întregului corp!
Procas picipes steveni trăiește în zone stepice, deschise, și cel mai probabil e activ noaptea (ca restul speciilor înrudiți). Nu se știe dacă zboară, fiind o specie care trăiește mai mult lanivelul solului, cu toate că are aripi membranoase funcționale. Este fitofagă (se hrănește cuplante), dar nu se cunosc speciile pe care le preferă. Astfel, biologia speciei este în generalînvăluită în mister, așteptând să fie deslușită de către oamenii de știință. În Europa, specia esteprezentă în Moldova, Bulgaria, Ucraina și acum, și în România.
Această descoperire sugerează încă o dată necesitatea existenței și păstrării intacte a zonelor protejate din România, acestea adăpostind cu siguranță multe specii de nevertebrate ce așteaptă să fie descoperite, reprezentând printre ultimele refugii din Europa ale acestora.Studiile au demonstrat că sănătatea și stabilitatea unui habitat sunt cu atât mai mari cu câtnumărul de specii din habitatul respectiv este mai mare și mai divers. Astfel, este imperios necesar să cunoaștem cât mai bine speciile cu care împărțim planeta (mai ales când vinevorba de nevertebrate, care reprezintă elemente-cheie în funcționalitatea ecosistemelor) șirelațiile dintre acestea.
Prin această descoperire, Dunele Marine de la Agigea demonstrează încă o dată importanțazonelor verzi, fie ele și înconjurate de arii puternic modificate de către om. Prin urmare,conservarea zonelor verzi de lângă sau din localitățile noastre pentru perioade lungi de timpvor asigura un refugiu pentru natură, permițând și generațiilor viitoare să se bucure de ea.

Rezervația „Dunele Marine de la Agigea” găzduiește toate cele 5 specii de călugărițe cunoscute în România

21.10.2022

Aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea, datorită poziționării geografice și habitatelor propice, este singura zonă din România care găzduiește toate cele 5 speciide călugărițe cunoscute în acest moment în România: Mantis religiosa, Hierodula tenuidentata, Empusa fasciata, Ameles heldreichii și Iris oratoria.
Călugărițele sunt insecte cunoscute publicului larg prin dimensiunile relativ mari și aspectul general caracteristic, dar mai ales datorită unui detaliu legat de comportamentul acestora: în timpul împerecherii sau imediat după, femela consumă masculul pentru a-și asigura o cantitate suficientă de proteine necesară pentru depunerea unei ponte cât mai viguroase. Dar acest eveniment, mai puțin fericit pentru mascul, nu se întâmplă întotdeauna, astfel, dacă femela este sătulă în momentul împerecherii, masculul are șanse mari să supraviețuiască.
Călugărițele sunt insecte prădătoare, hrănindu-se cu alte specii de insecte, ajutând astfel la reglarea numărului acestora și le ține la un nivel optim pentru o bună funcționare a ecosistemului. Fiind insecte prădătoare, acestea sunt privite și ca indicatori ai biodiversității, deoarece au nevoie de populații sănătoase ale altor speciipentru a se putea hrăni și supraviețui. Prin urmare, prezența lor ne indică un mediu sănătos, cu o biodiversitate bogată. Pe de altă parte, călugărițele la rândul lor, sunt osursă de hrană importantă atât pentru specii de mamifere insectivore, cât și pentrupăsări, multe dintre acestea fiind protejate de lege. Concluzionând, prezența călugărițelor într-o anumită zonă contribuie la o mai bună funcționare a ecosistemuluidin zona respectivă.
Ca majoritatea insectelor, și speciile de călugărițe sunt amenințate cu dispariția. Cele mai importante amenințări sunt folosirea insecticidelor și distrugerea habitatelor. Aici intră și incendierea pajiștilor primăvara, un obicei care din păcate este încă foarte răspândit în România, deși este ilegal.
Dintre cele 5 specii prezente în România, care se găsesc și în Aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea, o menționăm prima pe Mantis religiosa, care este specia cea mai comună din țara noastră și cu o răspândire mai amplă, fiind prezentă în majoritatea zonelor din țară. Este de obicei verde, dar poate avea și diferite nuanțe decafeniu, această varietate coloristică ajutând-o să se camufleze mai bine în habitatul în care trăiește. Urmează specia Hierodula tenuidentata, identificată în țară și în cadrul rezervației Dunele Marine de la Agigea pentru prima dată în anul 2019, și cea mai maredin România. Este o specie de origine asiatică, dar în ultimii ani, cu ajutorul involuntaral omului (prin transportul de mărfuri), a ajuns în Europa unde acum are populații stabile în mai multe țări. În România, momentan, se cunoaște că este doar în zona de litoral a Marii Negre și în județele Timiș, Ialomița, Călărași și Ilfov. În București a ajuns o specie relativ frecventă, fiind deseori întâlnită pe stradă sau în parcuri. Se recunoaște ușor după prezența a 2 pete mici albe pe aripi. Urmează încă o specie de maridimensiuni, Empusa fasciata, specie care se întâlnește doar în sudul țării, preferând habitatele mai calde și mai uscate. Este probabil cea mai frumoasă specie decălugăriță de la noi și cea mai ușor de recunoscut, prezentând pe cap o formațiune asemănătoare unui coif, caracteristică. Ameles heldreichii este o specie care, la fel ca Empusa fasciata, se întâlnește doar în zone din sudul țării. Interesant la această specie este că femela are aripi rudimentare, nefuncționale, doar masculul fiind capabil de zbor. Ultima specie este Iris oratoria, de origine mediteraneeană, care în ultimii ani,datorită schimbărilor climatice și ajutată involuntar de om, a început să avanseze spre nordul Europei, în România fiind semnalată pentru prima dată în anul 2017 în județele Alba, Vrancea și Călărași. De când a fost descoperită și până în 2022, specia nu a maifost semnalată în România, când un exemplar mascul a fost identificat în interiorulrezervației Dunele Marine de la Agigea de către echipa de implementare a proiectului. Încă nu este clar dacă specia are populații viabile în România, dat fiind numărul mic de exemplare identificate până acum pe teritoriul țării și prezența acestora în zoneurbanizate.
Rezervația Dunele Marine de la Agigea este o insulă de natură înconjurată de zone industriale, terenuri agricole și localități, ce conservă habitatul de dune marine existentîn lungul litoralului nostru acum mai bine de 100 de ani. Această rezervație și-a primit recunoașterea oficială în 1939, chiar dacă primul perimetru a fost îngrădit de Prof. Dr.Ioan Borcea încă din 1928. Rezervația este importantă pentru vegetația de dune de nisip, găzduind specii de plante extrem de rare și în unele cazuri chiar unice în țara noastră. Chiar dacă are doar 10.55 ha, acest crâmpei de natură adăpostește un număr mare de specii de plante și animale, contribuind astfel la protejarea biodiversității din România. Prezența celor 5 specii de călugărițe este o dovadă a faptului că astfel de petice de natură sunt extrem de importante pentru a conserva biodiversitatea.
Rezervația Dunele Marine de la Agigea poate fi vizitată zilnic între orele 08.00 – 18.00.
Aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea se află în incinta Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”, care aparține Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Începând cu luna aprilie 2022, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate împreună cu UAIC implementează proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea şi a ariei naturale protejate de interes naţional Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2021. Proiectul îşi propune implementarea măsurilor de conservare activă identificate în cadrul elaborării Planului de Management al ariei naturale protejate Dunele Marine de la Agigea. Statutul ariei naturale protejate depinde în foarte mare măsură de punerea imediată în aplicare a măsurilor de conservare întrucât acest sit a fost afectat în decursul timpului de mai multe lucrări de infrastructură (construirea Portului Constanţa, sistemul de apărare dinal II-lea Război Mondial). De asemenea, având în vedere locaţia sa centrală, în rândul staţiunilor turistice de la Marea Neagră, proiectul își propune și elaborarea uneistrategii de educare a publicului larg, care să se concretizeze într-un punct de informare cu privire la structura, funcționarea și importanța ecosistemelor litorale dela Marea Neagră.

Urmăriți transmisiunea în direct din interiorul cuibului de Pițigoi Mare, instalat în incinta Stațiunii Biologice Marine “Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea