Noaptea Privighetorilor a fost organizată în premieră la Agigea

04.06.2023

Noaptea Privighetorilor, eveniment aflat la prima ediție la Agigea, județul Constanța a fost organizat în parteneriat cu Stațiunea Biologică Marină „Prof. Ioan Borcea” Agigea, a Universității „Alexandru Ion Cuza” din Iași. Acesta duel dintre oameni și păsări s-a desfășurat la București, Cluj și Agigea, dar la date diferite.

Noaptea Privighetorilor 2023 a debutat, la ora 17:00, cu o seară lirică în interpretarea: Răzvan Săraru (tenor), Silvia Simionescu (soprană), Marius Eftimie (bariton), acompaniați de Andrada Ștefan (pian). Lucrări de: G. Puccini, W. A. Mozart, M. Ravel, T. Brediceanu, Gh. Dima, J. Offenbach, F. Lopez, G. Stephanescu, E. de Curtis. Tot de la ora 17:00, participanții s-au bucurat de expoziția fotografică ce a avut în prim-plan Rezervația de Dune Marine de la Agigea și de atelierele educative pentru copii. După ora 18:00, au fost organizate tururi ghidate pe traseele tematice ale stațiunii, în căutarea privighetorilor.

            La acest eveniment au participat peste 200 de persoane, adulți și copii, deopotrivă, alăturându-se acțiunilor derulate pentru cunoașterea și protejarea naturii. Având în vedere interesul și încântarea participanților, ne propunem să continuăm organizarea acestui eveniment și în anii ce urmează.

„Noaptea Privighetorilor este acel eveniment care generează emoții puternice și de durată. Fie că mijlocește primul contact cu păsările sau o reîntâlnire așteptată, Noaptea Privighetorilor aduce pe fețele oamenilor uimire, încântare și entuziasm. Tot ce trebuie pentru ca magia să se întâmple este o seară frumoasă de iunie și un spațiu verde generos și primitor sau intim. Dacă auzim și cântecul privighetorilor, cum adesea se întâmplă, avem cu adevărat o experiență extraordinară. Ineditul acestui eveniment constă în îmbinarea tururilor ghidate ornitologice, cu concerte de muzică clasică, susținute de artiști în mijlocul naturii. E vorba, în general, de natura urbană, cea găzduită de parcuri etnografice sau grădini botanice. Aceste spații verzi generoase se aseamănă întrucâtva ariilor naturale, fiind o oază de liniște pentru noi și un refugiu binevenit pentru viețuitoarele din orașele noastre. Ne place să ne gândim la Noaptea Privighetorilor ca la un duet, al păsărilor, a căror triluri ne încântă în timpul plimbărilor, cu muzicienii, în a căror muzică recunoaștem notele cântate nu cu mult timp în urmă de artiștii cu aripi și sirinx, nu cu arcuș. Chiar dacă fiecare își cântă propria partitură, rezultatul este armonios. Și această armonie am vrea să definească relația noastră cu natura”, a spus coordonatorul proiectului Noaptea Privighetorilor, Teodora Domșa.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2021. Proiectul își propune implementarea măsurilor de conservare activă identificate în cadrul elaborării Planului de Management al ariei naturale protejate Dunele Marine de la Agigea. Statutul ariei naturale protejate depinde în foarte mare măsură de punerea imediată în aplicare a măsurilor de conservare întrucât acest sit a fost afectat în decursul timpului de mai multe lucrări de infrastructură (construirea Portului Constanța, sistemul de apărare din al II-lea Război Mondial). De asemenea, având în vedere locația sa centrală, în rândul stațiunilor turistice de la Marea Neagră, proiectul își propune și elaborarea unei strategii de educare a publicului larg, care să se concretizeze într-un punct de informare cu privire la structura, funcționarea și importanța ecosistemelor litorale de la Marea Neagră. Acest proiect este derulat de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate împreună cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *