Peste 500 de participanți la Dunele Marine de la Agigea în cadrul programului Săptămâna Verde

28.10.2023

Anul acesta Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și-a deschis porțile pentru a doua oară pentru a organiza LECȚII ÎN NATURĂ în cadrul programului național SĂPTĂMÂNA VERDE. Elevii și profesorii au participat în număr foarte mare la lecții și ateliere pentru copii ce s-au desfășurat în natură.

În cadrul programului Săptămâna Verde, desfășurat în perioada 20 – 27 octombrie biologii și cercetătorii Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea au oferit informații despre câteva subiecte inedite:

✓ de ce e important să știi cât și unde călătoresc păsările;

✓ camuflajul perfect la insecte;

✓ de ce să nu îți fie teamă de șerpi;

✓ cum să privești de aproape o insectă.

Anul acesta am avut un număr foarte mare de participanți în cadrul programului Săptămâna Verde ce s-a derulat la Dunele Marine de la Agigea pe durata a 8 de zile. Participanții au vizitat aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea, singura rezervație de dune marine din România care conservă o frântură din litoralul românesc natural, de acum 100 de ani. Pe durata activităților au participat la jocuri în natură învățând specii de plante și animale. De asemenea, au participat la prezentari in situ pentru a vedea cum s-au adaptat viețuitoarele la habitatele de nisipuri.

De asemenea, Observatorul Ornitologic Agigea a fost deschis pentru publicul larg, astfel că elevii au vazut păsări ce au fost capturate pentru studierea migrației lor, precum și modul în care se face inelarea acestora, participând astfel la procesul de inelare. Astfel au vazut pasările de aproape pentru a înțelege mai multe despre lumea acestora.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2021. Proiectul își propune implementarea măsurilor de conservare activă identificate în cadrul elaborării Planului de Management al ariei naturale protejate Dunele Marine de la Agigea. Statutul ariei naturale protejate depinde în foarte mare măsură de punerea imediată în aplicare a măsurilor de conservare întrucât acest sit a fost afectat în decursul timpului de mai multe lucrări de infrastructură (construirea Portului Constanța, sistemul de apărare din al II-lea Război Mondial). De asemenea, având în vedere locația sa centrală, în rândul stațiunilor turistice de la Marea Neagră, proiectul își propune și elaborarea unei strategii de educare a publicului larg, care să se concretizeze într-un punct de informare cu privire la structura, funcționarea și importanța ecosistemelor litorale de la Marea Neagră. Acest proiect este derulat de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate împreună cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *