08.10.2023
NATURĂ ȘI EDUCAȚIE în ediția de toamnă la Agigea, eveniment în care am vorbit despre natură și am învățat cum să o ajutăm, mai ales în sezonul de toamnă/iarnă, a adunat peste 300 de participanți, adulți și copii.
Atelierul de hrănitori pentru păsări, unde participanții și-au adus materiale reciclabile pentru a le putea construii au avut mare priză la public, copii fiind extrem de încântați de noile lor contribuții pentru natură. Biologii și voluntarii Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea i-au așteptat pe participanți cu povești și legende despre păsări și insecte, informații utile si idei folositoare pentru a face mai ușoară viața acestor ființe minunate, în perioada sezonului rece.
Voluntarii noștri au ghidad grupuri de participanți în tururi pe aleea tematică, unde au putut observa păsările și alte animale din rezervație, dar și pentru a înțelege cum se pregătește natura pentru perioada de toamnă – iarnă. Pe toată durata evenimentului, au fost organizate standuri educative, unde participanții au aflat informații noi, inedite, despre sum se adaptează păsările, insectele și herpetofauna în sezonul de toamnă/iarnă.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2021. Proiectul își propune implementarea măsurilor de conservare activă identificate în cadrul elaborării Planului de Management al ariei naturale protejate Dunele Marine de la Agigea. Statutul ariei naturale protejate depinde în foarte mare măsură de punerea imediată în aplicare a măsurilor de conservare întrucât acest sit a fost afectat în decursul timpului de mai multe lucrări de infrastructură (construirea Portului Constanța, sistemul de apărare din al II-lea Război Mondial). De asemenea, având în vedere locația sa centrală, în rândul stațiunilor turistice de la Marea Neagră, proiectul își propune și elaborarea unei strategii de educare a publicului larg, care să se concretizeze într-un punct de informare cu privire la structura, funcționarea și importanța ecosistemelor litorale de la Marea Neagră. Acest proiect este derulat de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate împreună cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020