Anunț privind implementarea proiectului “ Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea – cod 2,366”

12.10.2022

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (A.N.A.N.P.), în calitate de beneficiar, împreună cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, în calitate de partener, implementează proiectul “Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea – cod 2,366”, cod SMIS+ 152393.

Proiectul este cofinanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare, Axa Prioritară 4: Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminare a siturilor poluate istoric, 4.1 Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității și refacerea ecosistemelor degradate.

Obiectivul general al proiectului vizează implementarea actualelor măsuri de conservare în vederea revizuirii Planului de Management, urmărindu-se astfel asigurarea continuității conservării habitatelor și speciilor pentru care a fost desemnată aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea.:

  • Implementarea măsurilor de conservare conform Planului de Management al sitului Dunele Marine de la Agigea (Ordinul MMAP 1078/2016);
  • Derularea procedurilor necesare asigurării continuității procesului de conservare a ariei naturale protejate Dunele marine de la Agigea;
  • Conștientizarea și educarea publicului larg pentru conservarea ariilor naturale

protejate pe termen lung;

  • Întărirea capacității administrative a ANANP pentru asigurarea unui management

adecvat al ariei naturale protejate Dunele Marine de la Agigea.

Rezultatele așteptate în urma implementării proiectului:

1.       Îmbunătățirea stării de conservare pentru habitatul prioritar 2130 Dune de coastă fixate cu vegetație erbacee (dune gri) prin extinderea habitatului cu minim 10 % și creșterea ponderii speciilor arenicole cu minim 20 %. Eliminarea speciilor invazive, stepice și ruderale va permite dezvoltarea plantelor arenicole atât prin creșterea populațiilor cât și prin extinderea suprafeței ocupate cu habitat edificat.

2.       Îmbunătățirea stării de conservare pentru habitatul 2110 Dune mobile embrionare (dune albe) prin extinderea habitatului cu minim 3 % și creșterea ponderii speciilor arenicole cu minim 20 %. Eliminarea speciilor invazive, stepice și ruderale va permite extinderea acestui tip de habitat și implicit dezvoltarea speciilor de plante arenicole.

3.       Menținerea stării favorabile de conservare pentru habitatul prioritar 40A0 Tufărișuri subcontinentale peri-panonice (tufărișuri ponto-panonice), prin asigurarea compoziției floristice caracteristice. Având în vedere faptul că acest tip de habitat nu este caracteristic ariei măsurile implementate vor viza, într-o primă etapă, eliminarea speciilor invazive pentru conservarea sa, dar și menținerea în limitele distribuției actuale.

4.       Dezvoltarea informațiilor pentru vizitatori va permite o educație eficientă a publicului de specialitate precum și o informare – conștientizare amplă a publicului larg. Materialele informative create vor oferii, pe deoparte, posibilitatea explicării detaliate a ecosistemelor de dune și a rolului pe care acestea îl joacă, iar pe de altă parte vor da exemple de îmbinare armonioasă a conservării naturii cu accesul la informație și conștientizarea publicului larg.

Valoarea totală a proiectului:  6,455,518.37 lei

Valoarea cofinanțării UE: 6,282,517.58 lei

Data începerii proiectului: 27.04.2021 Data finalizării proiectului: 31.12.2023

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

https://statiunea-agigea.uaic.ro/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *